Vagyon kárrendezés finomra hangolva

Írsz egy e-mailt a biztosítónak. Azután kimegy a szakértő. És jön a kártérítés. Ilyen egyszerű.

Ilyen egyszerű a vagyon kárrendezés? De mi van akkor, ha kis odafigyeléssel, kis törődéssel elégedettebb ügyfeleid lennének?
Mert ennyin múlhat a dolog. Ha szükséges, Te magad is tudhatod, hogy mi történik a kárbejelentés és a kifizetés (vagy elutasítás) között.

Nincs ebben semmi titok, de a lényeg a részletekben van. A finomhangolásban.

 

 

A kárbejelentés

A vagyon kárrendezés is ott kezdődik: a kárbejelentésnél. Ki ne ismerné azt az elcsépelt szlogent, hogy „nincs olyan kár, amit ne lehetne kifizetni, csak tudni kell bejelenteni”? Biztos, hogy már Te is hallottad.

 

Nos, tény, hogy a mondás magában hordozza az alapigazságot, de a csalás lehetőségét is. Márpedig én a legkomolyabban szeretnélek megóvni Téged ettől. Nem az igazságtól, a csalástól.

 

Éppen ezért foglalkozok itt a blogban is többször a kárbejelentéssel. A fizetős termékekben is újra és újra előkerül. Mert nagyon sokan még mindig nem tudják, hogyan kell jó kárbejelentés tenni. Ami jó az ügyfelének is és jó a biztosítónak is.

Mert a jó vagyon kárrendezés alapja a jó kárbejelentés.

 

A kárhelyszín rögzítése

A biztosítók önként vállalt misszióként (merthogy ez nincs törvényben előírva), a szabályzataikban azt vállalják, hogy 5 napon belül helyszínelnek. Ez persze másként van megfogalmazva, valahogy így: a Biztosított (Károsult) a káresemény bejelentésétől számított ötödik napig csak a kárenyhítés mértékéig változtathatja meg a kárhelyszínt.
Bejelentéstől és nem a bekövetkezésétől.
Ez a vagyon kárrendezés sajátossága. Ilyen előírások azért máshol is vannak.

És persze, az is benne van a szabályzatban, hogy a biztosítási esemény bekövetkezése és a kár mértékének a bizonyítása a Biztosított (Károsult) feladata. Szóval, akár ott van a szakértő 5 napon belül, akár nincs, a kárt az ügyfelednek kell bizonyítania. Ennek egyik módszere a fénykép.

Fénykép
Csinálni kell a káreseményről egy csomó fényképet, esetleg videót. Először messzebbről áttekintő fényképeket, utána közelebbiket a részletekről.

Maradványok
A másik nagyon fontos dolog, a maradványok megőrzése. Mindegy mi az, összeégett szekrény, vagy a faltörmelék. Esetleg a felrobbant gázpalack. Mindegy, a szakértőnek látnia (és fényképeznie kell) kell.

Ezek nélkül nincs jó vagyon kárrendezés.

 

Kötelezettségek

A vagyon kárrendezés alatt a Biztosítottnak (Károsultnak) rengeteg kötelezettsége van. Például olyanok, mint

 • a kárenyhítés,
 • a kárbejelentés,
 • a kárhelyszín megőrzése,
 • az iratok bemutatása.

És ezeken kívül van még jó néhány. De, a lényeg, hogy ezeknek az elmulasztása a biztosító mentesüléséhez is vezethet, úgyhogy nagyon kell rájuk figyelni.

 

Szakvélemény, árajánlat, számla

Azt gondolhatod, hogy ezzel aztán semmi gond nincs! A szaki ad egy árajánlatot, ez be a biztosítóba, és jöhet a kártérítés. Ha szerencséd van, a szaki alapos és felkészült, akkor valóban így lesz. De, ha nem, akkor érkezik a pótlást kérő e-mail.
Mert egy árajánlatnak szabályai vannak. A számlának meg végképp – törvénybe foglalva.
Nagyon sokszor a megfelelő dokumentum a vagyon kárrendezés alapja.

Szakvélemény

Ennek nincsenek írott szabályai de, bizonyos dolgokat tartalmaznia kell ahhoz, hogy használható legyen.

Legelőször is, hogy

 • ki készítette,
 • mikor készítette,
 • kinek készítette,
 • milyen célból készítette és
 • legyen aláírva az alján.

A szövegtörzsben pedig a lényeg:

 • mi a szakvélemény célja,
 • mit vizsgál,
 • hogyan vizsgál (amennyiben lényeges),
 • mi a megállapítása.

Tehát a tartalom célja egyértelműen az, hogy pontosan megállapítható legyen, hogy az a szakvélemény

 • használható-e a kárhoz és
 • használható legyen amit megállapít.

Árajánlat

Igazából ennek sincsenek jogszabályba foglalt előírásai. Vannak azonban olyan ismérvei, amelyek világossá teszik a tartalmát.

Az eleje, ugyanaz, mint a szakvéleményé:

 • ki készítette,
 • mikor készítette,
 • kinek készítette,
 • milyen célból készítette és
 • legyen aláírva az alján.

A tartalom pedig vizsgálhatóan mondja meg, hogy mennyibe kerül a helyreállítás, javítás.
A kulcs a vizsgálhatóság.

Ha Te építenél egy házat és a vállalkozótól, akit megbízol a felépítésével megkérdezed, hogy mennyiért csinálja meg, melyik választ fogadod el inkább?
A. Egy egyösszegű számot, mert nem érdekelnek a részletek.
B. Egy részletes árajánlatot, ahol pontosan le van írva, hogy milyen munkákat kell elvégezni, ezeknek mennyi az egységára, és mennyibe kerülnek.

Gyanítom azt, ha nem vagy építőipari szakember, akkor is kíváncsi vagy a részletekre. Arról nem beszélve, hogy két-három árajánlatot kérsz és ezeket összehasonlítod.

Nos, így van ezzel a biztosító is. A vagyon kárrendezés során tételesen és részletesen megbontott árajánlatot szeretne látni. Mert ezt megvizsgálva döntheti el a kártérítési összeget.

Számla

A számla tartalmát törvény határozza meg, akár kézi, akár gépi számláról beszélünk. Pont.
A kárügyben benyújtott számla lehet egyösszegű is, ha van mögötte egy részletes árajánlat.

Volt már olyan kézi számla is a kezemben, amelyik számszaki hibás volt. A Károsult hátrányára. És a Károsult kifizette, mint a huzat. Majd a biztosító kifizeti úgy is.
Hát, nem… A biztosító, ha kézzel van kitöltve, végigszámolja a számlát. Vagyon kárrendezésnél is és más kárrendezésnél is.
Remélem, Te is így teszel.

 

 

Milyen értéken számol a biztosító?

Ellenőrzöd-e, hogy jogosan avultatott-e, vagy jogosan alkalmazott-e értékemelkedést? Mert abban biztos lehetsz, hogy vagyon kárrendezés esetén (is) a feltételben benne van az alkalmazás lehetősége.

 

Ismered-e a leggyakrabban előforduló biztosítási eseményeket?

A leggyakoribb természetesen az

 • üvegtörés, valamint
 • a csőtörés és a vele összefüggő beázások.

A nyár slágere pedig

 • a vihar,
 •  a villámcsapás másodlagos hatása, és
 • a beázás károk (értem ezalatt a tetőbeázást és a panelhézag beázást).

 

 • És mindig ott van a betörés a védelmi szintjeivel.
 • És, a nagy mumus, a tűz.

A csőtöréssel, villámcsapással, betöréssel és tűzzel külön foglalkoztam már itt a blogban is.

Szóval, ezeket az eseményeket ismerned kell, mert biztosítónként, módozatonként mások lehetnek a szabályok. Csak így tudod ellenőrizni, hogy a szakértő jól számolta-e ki a kártérítést.
Mindegyiknek meg van a maga jellegzetessége. Persze, ez nem csak a vagyon kárrendezés esetében van így. Minden kárrendezés esetében.

 

És a többi kárrendezési ismeret

A kárrendezés rendkívül sokrétű. Nézd csak meg, a blogban mennyi cikk van róla. Pedig nincs időm annyit írni, amennyit szeretnék.

Muszáj az ismereteket csoportosítani, felosztani. Az egyik ilyen nagy csoport a vagyonbiztosításé, ahol most csak a lakások és társasházak káraira szorítkoztam. A kárrendezésük ismerete azért fontos, mert a nagy tömegek kárai ezek. A Te munkádban is nap, mint nap előfordulnak.

Éppen ezért találtunk ki egy konzultációt, amely hozzásegít Téged ahhoz, hogy mélyebben megismert a vagyon kárrendezést.

A részletekért kattints ide!

 

Nézz körül a honlapon is, hátha találsz kedvedre valót!

További cikkeket találhatsz itt: http://allomanydij.hu/blog/

 

 

 

Comments are closed.