Mi a fene az az értékemelkedés?

Mi lehet annak az oka, hogy újértek biztosítás esetén, egy ingóság kárösszegének kiszámolásakor a biztosító mégis úgy csinál, mintha avultatna?

Mi is az avulás?

Egy vagyontárgy elhasználtságát mutatja meg.
A kérdéses vagyontárgy kárkori értékének a megállapításához használjuk, másképpen fogalmazva a használt értékének a meghatározásához.

Adott egy vagyontárgy, 45.000 Ft-ért lehet kapni. Az avultsága 8.000 Ft, így a kárkori értéke 37.000 Ft.
Az avultságot egyébként százalékban szoktuk a leggyakrabban meghatározni.

Ne tévesszen meg, hogy a lakásbiztosításban (jellemzően) manapság nem használjuk az avult értéket, azért a vállalkozói és ipari biztosításoknál és persze a Gfb-nél, cascónál nap mint nap találkozhatsz vele.

De, vissza az eredeti témához.

Mi is a műszaki értékemelkedés?

A biztosító újérték biztosítás esetén azt mondja, hogy 20%-ot lekap a vagyontárgy új értékéből, a műszaki értékemelkedésre hivatkozva.
Ez nem jelent mást, mint azt, hogy a boltban kapható hasonló eszköz többet tud, mint ami károsodott.

Ez a műszaki cikkeknél jellemző egyébként.
– A ma vett TV-nél holnap már csak jobbat (nagyobb a felbontása, több szolgáltatást tud, WIFI van benne, stb.) tudsz venni.
– Az egy éve beépített kazánhoz csak hasonló kapható, mert az újakban már plusz elektronika van beépítve.
– A múlt hónapban vett laptophoz hasonlót sem kapsz a következő hónapban. Bár, a számítógépek fejlődése az utóbbi években jelentősen lelassult, a mobiltelefonoké, a tableteké töretlen.

Amikor kár esetén ezt vizsgáljuk, akkor pontosan a károsodott vagyontárgyat keressük a boltokban, az interneten. Az azonosító számok alapján megtalálhatók.
És az azonosító számokból az is pontosan pontosan látható, hogy milyen készülék kapható most és kis kutakodással az is kiderül, hogy mivel tud többet.

Szóval ez a műszaki értékemelkedés. Az, amennyivel a boltban kapható eszköz többet tud, mint ami károsodott. És ezt a biztosító ugyanúgy levonja a kártérítésből.

 

Comments are closed.