Az utasbiztosítás legnagyobb veszélye: ha nincs…

Mekkora felelőtlenség utasbiztosítás nélkül utazni?

Ebben a cikkben számos érvet kapsz az utasbiztosítás mellett, kifogáskezeléssel együtt.

Mindig megdöbbenéssel olvasom-hallgatom a turista balesetekről szóló híreket. Egy csapat, aki boldogan, felhőtlenül elmegy világot látni és hirtelen belecsöppen egy tragikus helyzetbe. Családok és egyének hatalmas tragédiája ez és nem is tudom, fel lehet-e valaha az ilyet dolgozni!

De találtam egy másik megdöbbentő adatot is: a nyaralók 60%-a nem rendelkezik utasbiztosítással: http://www.orientpress.hu/cikk/lassan-bovul-az–utasbiztositasi-piac

Bár a cikk az utasbiztosítási piac bővüléséről szól, lesújtó, hogy amikor az átlagosan egy nyaraláson egy család 400 ezer forintot költ el, ezt a néhány tízezer forintot meg akarja spórolni.

 

travel

 

Mik a leggyakoribb kifogások? És mik az ellenszerük?

Nekem van Európai Egészségbiztosítási Kártyám, így az EU-ban ingyenesen ellátnak!
Nos, a valóság az, hogy ez a kártya kizárólag a sürgősségi ellátásra korlátozódik. Tehát a lábtörést megoperálják, összeszegelik és megvarrják, de az utókezelés már fizetős. Márpedig egy lábtörés után nem biztos, hogy azonnal tud a beteg utazni. Lehet, hogy 2-3 hétig kórházban kell maradnia.

Kedves Ügyfél! Európai Egészségbiztosítási Kártya rendkívül fontos abban az esetben, ha sürgősségi ellátásra lesz szüksége. Azonban az ezt követő kezeléseket nem fizeti ki, ami Önnek rendkívül magas kórházi számlát fog eredményezni.
Kedves Ügyfél! Ezzel a kártyával csak az állami és az állammal szerződésben álló szolgáltatóknál lehet ingyenesen igénybe venni bármilyen ellátást. Ha szükség esetén ilyen nincs a környéken, akkor bizony a sürgősségi ellátást is ki kell fizetni.
Kedves Ügyfél! Sajnos sok országban több orvosi ellátásban is önrészt kell fizetni. Ezt pedig ez a kártya nem fedezi.
Kedves Ügyfél! Az Európai Kártya nem biztosítja a poggyászát. Például a legtöbb baleseti kárban nem csak személyi sérülés történik, hanem a magán viselt ruházatban, poggyászban is kár szokott történni.
Kedves Ügyfél! A Kártya szolgáltatása nem terjed ki a lopási károkra. Márpedig ennek igen nagy kockázata lehet egyes országokban.

 

Majd vigyázok magamra!
Aha! Nyilván vannak óvatos és körültekintő emberek. De mi van a többi őrülttel, aki körülötte van? Az Őt előző, vagy a szembe jövő autós, a kikötőnek nekikoccanó hajó, a fáról a nyakadba eső gyerek? Síbaleset? Extrém sportok?
És mi van a betegségekkel? Vakbélgyulladás, tüdőgyulladás. Ételmérgezés?
Ezt a kifogást senki sem gondolja komolyan, csak nem tud mást előhalászni hirtelen.

Kedves Ügyfél! Nem csak az Ön bénázásából lehet baleset! Nem csak Ön okozhat saját magának kárt. Sajnos a világban igen sok veszély leselkedik Önre. Egy utazáson ráadásul sokkal lezserebb az ember. Nem csak Ön, hanem az Ön körül lévők is.

 

Sajnos mindig későn jut eszembe a dolog, így már nincs időm a biztosítás megkötésére!
Hát ez a világ legnagyobb marhasága! Interneten három perc alatt megköthető az utasbiztosítás. Akár már külföldön is, mert éppen akkor jut eszébe.
Persze, ezek Neked, aki szeretné az utasbiztosítás jutalékát felvenni, nem érvek.

Kedves Ügyfél! Akkor a legjobb dolog Önnek a világon, hogy mi találkoztunk. Nem kell mást tennie, mint néhány adatot megadni és én 3 perc alatt megcsinálom Önnek az utasbiztosítást. Semmit nem kell tennie emiatt.
Kedves Ügyfél! Ha mégis elfelejtené, hát hívjon fel utazás közben, még akkor sem késő a család biztonságáról gondoskodni.

 

Szerencsés típus vagyok, velem sose történik semmi rossz!
Szoktál lottózni? Én kb. 14 éve minden héten befizetem a bolondok adóját (értsd, veszek lottót) de eddig 2 db hármason és ennél sokkal több kettesen kívül nem volt szerencsém.
Aki a testi épségének és az egészségének a megőrzését a véletlenre bízza, azt erről sürgősen le kell erről beszélni.

Kedves Ügyfél! A szerencse vak. Ezért Őrá bízni az egészségen és a testi épségen kívül az anyagi biztonságot, az Saját magával és a családjával szemben is lelkiismeretlenség.

 

Csak a szomszéd országba megyek, nem Kamcsatkára!
Mert Ausztria sípályán nem történhet baleset? Szlovákiai extrém parkban nem történhet baleset? Horvátországban nem léphet bele egy tengeri sünbe? Romániában nincsenek hülyék az utakon? (Meg kivilágítatlan lovaskocsik?)
A betegség és a baleset bárhol, bármikor, bárkivel előfordulhat. Lásd Michael Schumacher esetét. A világ legjobb Forma 1-es versenyzője síbalesetet szenved.

Kedves Ügyfél! Amíg átmegy az úttesten, addig is veszélyben van. Hát még egy sok órás utazáson. És az üzemi konyhán éppen úgy kaphat fertőzést, mint a szálloda éttermében. A baj nem attól függ, hogy éppen hol tartózkodik.

 

Mindig vigyázok a holmimra!
De sokan mondják ezt. Csakhogy egy szállodai szoba nagyon jó terep a tolvajoknak. Hiszen a nyaraló jószerével minden értékét kénytelen itt tartani. És, ha még egy alkalmazott is összejátszik vele…

Kedves Ügyfél! Nem viheti ki a strandra az utazótáskáját. Nem hordhatja magával mindig az értékeit. Mindig lehet olyan pillanat, ami alkalmat adhat a rosszindulatú tolvajnak a lopásra.

 

A biztosítás drága és, ha nem történik semmi, csak kidobott pénz!
Az igazság az, hogy az átlagos utasbiztosítások díja az utazás összköltségének csak a 4-5 százalékát jelentik. Ugyanakkor az utasbiztosítás nem befektetés, viszont kár esetén a sokszorosát hozza vissza a biztosítási díjnak.

Kedves Ügyfél! Az utasbiztosítás egy hétre fejenként legfeljebb egy jobb vacsora árába kerül. Ugyanakkor, ha az egész család utazik, még kedvezményeket is lehet kapni, ami még ezt a költséget is csökkenti. De Ön abban biztos lehet, hogy kár esetén igen komoly háttér áll majd Önök mögött.
Kedves Ügyfél! Az utasbiztosításra nem úgy kell tekinteni, mint egy befektetésre. Akkor sem kidobott pénz, ha nem történik káresemény , de néhány ezer forintért cserébe Ön gondoskodott a család nyugodt, biztonságos nyaralásáról.
Kedves Ügyfél! Az utasbiztosítás akkor válik igen komoly befektetéssé, mikor történik egy káresemény. Akkor viszont tízmilliós összeg fog állni Ön és családja háta mögött, amely fedezi a felmerülő költségeket.

 

Az én bankkártyámhoz tartozik utasbiztosítás, nincs szükségem külön biztosításra!
A rossz hír, hogy a bankkártya mellé kapott utasbiztosítás nem terjed ki a családra. Emellett (jellemzően) a biztosítási események száma kevés és a biztosítási összeg sem magas. És jó eséllyel poggyászbiztosítás sincs benne.

Kedves Ügyfél! A bank gyakorlatilag ajándékként adja Önnek az utasbiztosítást a bankkártya mellé. Anélkül, hogy a bankot bántani szeretném, azt kell mondjam, hogy emiatt ennek a szolgáltatásai rendkívül korlátozottak.
Kedves Ügyfél! Vegye figyelembe, hogy a bankkártya biztosítás csak a bankkártya tulajdonosra vonatkozik, a családjára nem. Ön csak utasbiztosítással tudja az egész családot biztonságban tartani.

 

Mi úgysem megyünk hosszú időre nyaralni, úgyhogy nem is történhet velünk semmi baj!
Sajnos, egy baleset, vagy egy lopás pillanatok alatt bekövetkezik. Az élet nagy rendező, úgyhogy semmi értelme annak, hogy valaki így gondoljon erről. Egy baleset bekövetkezhet Szingapúrban is, mint ahogyan egy szoba feltörés Pozsonyban.

Kedves Ügyfél! Nem az idő hosszúsága a fontos, hanem az, hogy a baj egy pillanat alatt bekövetkezik. Ehhez lehet, csak éppen át kell lépni a határt.
Kedves Ügyfél! A baj nem válogatja meg sem a helyet, sem az időt. Bárhol, bármelyik pillanatban bekövetkezhet. És, ha már bekövetkezett, annak súlyos anyagi következményei lehetnek.
Kedves Ügyfél! Egy rosszullét akár egy hétvége alatt is bekövetkezhet. Csak azért, mert rövid időre utazik el, még gondoskodnia kell a saját és a családja védelméről.

 

A legjobb érvek azok, amik veled történnek meg.
Nekem sikerült egyszer vakbél gyanút produkálni nyaralás közben. Bulgáriában, Neszebár mellett voltunk. Egyszer csak elkezdett fájni a hasam. Bementem a szállodai szanitéchez, aki mondta, hogy „maybe appendicitis”. Puff neki!Elküldött egy helyi magán orvosi rendelőbe, ahol megvizsgáltak (vérnyomás, hőmérő, labor, hastapogatás) és mondták, hogy irány a kórház. Ja, és csengessek ki 160.000 Ft-nak megfelelő levát a vizsgálatért. Merthogy Ők magánkórház és nem fogadják el az utasbiztosításomat. Adtak róla számlát is – azt mindig kérni kell.Hívtak mentőt, bevitt Burgaszba, egy (természetesen) magán kórházba. Itt a nappali manager fogadott nagyon kedvesen, megvizsgáltak, volt hastapogatás és CT is. Közben felhívták az utasbiztosítómat és mondták, hogy minden rendben van, a biztosító állja a költségeket. Na, ez azért megkönnyebbülés volt.Végül kiderült, hogy nem kell operálni, adtak gyógyszert, de egy éjszakát bent töltöttem, megfigyelésen. Persze a párom is. Nagyon rendesek voltak, adtak egy saját szobát nekünk.
A feleségem ágyát persze leszámlázták a biztosítónak és az ki is fizette. És a 160.000 Ft-ot is nekem.
Ez sok évvel a történtek után már szinte poén elmesélni. De ott és akkor ez nem volt vicces. Túl azon, hogy beteg is voltam.

 

És a részletek: az Európai Egészségbiztosítási Kártya, a bankkártya és az utasbiztosítás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (E111)

Általában
e111Az uniós jogszabályok szerint (a személyek szabad mozgásának joga) egy másik részes tagállam állampolgára nem kerülhet hátrányosabb helyzetbe, mint az adott ország állampolgára.
Ennél fogva, ha valaki az Európai unió területére utazik, ugyanaz az orvosi ellátás illeti meg, mint az érintett ország saját állampolgárait. Tehát, ha Svédországban lesz szüksége orvosi ellátásra, akkor a svéd törvények szerint, ha Görögországban, a görög törvények szerint fogják ellátni a beteget.

Az E111 számú nyomtatvánnyal, mint igazolással lehet bizonyítani, hogy a beteget a saját országában megilleti az orvosi ellátás.

Beszerzése
Az E111-es nyomtatványt ki lehet váltani a lakóhelyhez legközelebb eső OEP (most már Kormányhivatal) ügyfélszolgálatokon. Ehhez az alábbi iratokat kell bemutatni:

 • személyi igazolvány, lakcímkártya,
 • TAJ-kártya,
 • munkáltatói igazolás, nyugdíjas igazolvány, hallgatói jogviszony igazolás, stb.

Költsége
Ingyenes.

Időbeli hatálya
Az igazolás három hónapig érvényes. Ezután újat kell igényelni.

Területi hatálya
Az unió területe, valamint Izland, Norvégia, Svájc. Bár ők nem tagországok, de ezen a téren szerződtek az EU-val.

Szolgáltatása
Az E-111 a kint tartózkodás alatt a betegség, vagy baleset miatt a halaszthatatlanul szükségessé váló egészségügyi ellátásokra jogosít.
Halaszthatatlanul szükséges egy szolgáltatás, ha annak elmaradása az életet, testi épséget súlyosan veszélyezteti, illetőleg súlyos egészségkárosodással jár. Ide tartozik még a dialízis kezelés, az oxigén-terápia és a szüléssel-anyasággal kapcsolatos, azonnal szükséges beavatkozások.
Ezen kívül, a kint tartózkodás tervezett hosszára tekintettel orvosilag szükségessé váló szolgáltatásokban is részesülhet, ha az orvosi szükségesség fennállásáról a kezelőorvos így dönt.

Tehát a korábban is fennálló betegség kezeltetése, a fogászati kezelés, az utókezelés nem része a szolgáltatásnak!

Meg kell említeni az önrész kérdését is! Ha ma Magyarországon vényre felírt gyógyszert veszel a patikában, akkor hiába orvos írta fel, egy részét ki kell fizetni. Ez az önrész. Az önrészt nem téríti meg az E111.
(Nahát, hogy hasonlít az üzleti biztosításhoz ez a társadalombiztosítás… Nem véletlen!)

Problémák
Az E111-et csak az állam, vagy az állammal szerződésben álló intézmények fogadják el. Tehát, előfordulhat, hogy egy magánklinika nem fogadja el a nyomtatványt (lásd az én esetemet), illetve, ha életmentésről van szó, akkor utólag ki kell fizetni a költségeket!
És nem kell elfelejteni, hogy itthon az OEP a magyar tarifák szerint fog fizetni, hiába hoz valaki számlát az ellátásról!
A magyar költségek vajon fedezik a külföldi ellátásét?

Ha az ellátáskor nincs a betegnél a nyomtatvány, akkor bizony zsebbe kell nyúlni, a kezelést ki kell fizetni, az OEP majd kifizeti itthon.
Fontos, hogy a visszaigénylésnek 30 napon belül meg kell történnie!

Összefoglalva
Tehát, elmondhatjuk, hogy az E111 az éppen szükséges ellátásra jogosít, minden mást már az itthoni orvosi ellátással kell megoldani.

 

A bankkártya mellé adott biztosítás

Általában
bcardBaleset és betegség esetén nyújt térítést. Emellett általános, hogy asszintenciát is tartalmaz.
Azért ennek van egy vitathatatlan előnye. A bankkártya tulajdonosnak egész évben van utasbiztosítása, még, ha korlátozott mértékben is.
Tudnod kell, hogy bankonként és bankkártya típusonként hatalmas eltérések vannak. Van olyan, amelyik alig vállal kockázatot és azt is minimális összegekkel, de olyan is, amelyik vetekszik egy utasbiztosítással.

Beszerzése
Nincs teendő, a bankkártyával jár.

Költsége
A bankkártya éves díja tartalmazza, nem kell külön fizetni.
De, van olyan bank, amelynél külön díjért több és magasabb biztosítási szolgáltatást lehet vásárolni.

Időbeli hatálya
Amíg a bankkártya érvényes.

Területi hatálya
Általában nincs korlátozva.

Szolgáltatása

A legjellemzőbbek:

 • ellátás betegség, baleset esetén,
 • orvosok, kórházak címének, telefonszámának megadása,
 • betegszállítás rendelőbe, kórházba, illetve haza,
 • beteglátogatás,
 • holttest hazaszállítása,
 • idő előtti hazautazás haláleset miatt,
 • baleseti halál.

Az asszisztencia keretén belül:

 • otthoni hozzátartozó értesítése,
 • szolgáltatók címének, telefonszámának megadása: a tartózkodási hely legközelebb eső szerelők, tolmácsok, egyéb szolgáltatók címének és telefonszámának a megadása,
 • poggyászkeresés: az elveszett, eltűnt poggyászok felkutatására is vállalkozik.

Ahogy írtam, bankonként igen erős eltérés van a szolgáltatások között, de  ez függ a kártya fajtájától is.
Például találkoztam már halál esetén 100.000 Ft-os biztosítási összeggel, de 2 millióssal is.
Beteg szállításnál pedig 200.000 Ft-os limittel és olyannal is, amelyik limit nélkül vállalja ezt.

Problémák
Tisztában kell azzal lenni, hogy az adott bankkártyához milyen biztosítás jár.
Ha valaki sokat utazik külföldre, feltétlenül érdemes a bankkártya biztosítását kibővíteni.
Ha csak nyaralni jár valaki, akkor kimondottan az utasbiztosítás a megoldás.

Összefoglalva
A bankkártyához adott biztosítás hasznos, de tudni kell, hogy mikor, mire, mennyit térít. Egy átlagos bankkártya szolgáltatása nem közelíti meg az utasbiztosításét.

 

Az utasbiztosítás

Általában
protectSokatmondó, hogy régen az utasbiztosításokat BBP-nek hívták. Ez a betegség, baleset és poggyász szavak rövidítése. Az utasbiztosítás ezen három fogalom köré épül ma is.

A biztosítás megkötése
Utasbiztosítást kötni nagyon egyszerű. Bármelyik biztosítónál, alkusznál megoldható, 3 perc alatt készen van. És, az interneten is megköthető.

Költsége
Költsége természetesen van és a díjak biztosítónként változnak. Ezen a piacon verseny van, úgyhogy elég nyomottak az árak.
Az alapdíjból általában engedményt kap a 14 év alatti gyermek.
Felárat kell viszont fizetni a 65 év felettieknek, valamint az Európán kívülre utazóknak.

Időbeli hatálya
Érdemes az utazás megkezdésétől a hazaérkezésig kötni a biztosítást. Konkrétabban az elindulás napjától a hazaérkezés napjáig. Még konkrétabban az ország elhagyásától a Magyarországra történő visszaérkezésig.

Területi hatálya
A Föld egész területe. Persze a megkötéskor közölni kell az úticélt és az érintett országokat, mert a díj ettől is függhet. Korlátozások is lehetnek.

Szolgáltatása
Nos, elérkeztünk a legizgalmasabb részhez! Itt derül ki, hogy miért is érdemes utasbiztosítást kötni. Ahogyan az általános részben is írtam, a betegség és a baleset miatt szükségessé váló költségeket megtéríti az utasbiztosítás, plusz a poggyász ellopását, elvesztését.
Ez kiegészül asszisztencia szolgáltatással és jogsegélyszolgálattal.

Egészséggel kapcsolatos szolgáltatások:

 • betegségi, baleseti alapszolgáltatás,
 • orvosi ellátás az élet és a testi épség megmentéséért,
 • kórházi ellátás az élet és a testi épség megmentéséért,
 • csonttörés, csontrepedés,
 • baleseti halál,
 • halál,
 • maradandó részleges egészségkárosodás,
 • maradandó teljes egészségkárosodás,
 • gyógyulási támogatás,
 • költségtérítések.

Az asszisztencia keretén belül:

 • hozzátartozó értesítése,
 • hozzátartozó kiutazásának finanszírozása,
 • idő előtti hazautazással járó költségek átvállalása,
 • a beteg hazaszállításának költségei,
 • a holttest hazaszállításának költségei.

A jogsegélyszolgálat keretén belül a gondatlanságból elkövetett bűncselekmény, szabálysértés esetén a felmerülő:

 • ügyvédi,
 • szakértői költségek,
 • óvadék,
 • perköltség,
 • illeték

megtérítése.

A poggyászbiztosítás keretén belül a poggyász

 • sérülése,
 • elveszése,
 • eltulajdonítása

esetén nyújt térítést!

A poggyászkároknál hívd fel Ügyfeled figyelmét, hogy legyen igazolása az esetről!

A sérülésnél, elvesztésnél az utaztatótól (utazási iroda, légi társaság, buszos vállalkozás), az eltulajdonításnál a rendőrségtől.Volt dolgom olyan esettel, ahol gondot okozott, hogy mindkét elveszett poggyász a feleség nevére lett felvéve és az elvesztésről szóló reptéri jegyzőkönyvben is a hölgy által elvesztett poggyászként lettek azok feltüntetve.
Ez azért volt gond, mert a legtöbb biztosítás poggyászonkénti limitet alkalmaz.

Így figyelni arra, hogy ki-ki a saját poggyászát a saját nevében adja fel és jelentse be esetleges eltűnését.

 

Önrész
Egyes szolgáltatásoknál van, de lényegesen kisebb, mint a másik kettőnél.

Kizárások
Mivel üzleti biztosításról van szó, itt is vannak kizárások.
Egyrészt a betegségnél, balesetnél szokásos kizárások találhatóak meg, a jogellenes, vagy súlyosan gondatlan magatartás, súlyosan ittas állapot, vagy kábítószer hatása, öngyilkosság, vagy annak kísérlete, nukleáris sugárzás, háború, zavargás, stb.
Másrészt a poggyásznál kizárják azokat a tárgyakat, amit a lakásbiztosításnál az értéktárgyak kategóriába sorolnak. Általában a nemesfémek, gyűjtemények, szőrmék, a készpénz, valamint az egyedileg magas értéket képviselő eszközök.

Problémák
Fontos tudnod, hogy térítési limit van beépítve, tehát a biztosító szolgáltatása nem korlátlan. (Mint ahogyan egyik biztosításé sem.)
De, akár tíz milliókról is beszélhetünk, ez a biztosítástól függ.

A leginkább problémás terület az asszisztencia szolgáltatásnál van. Itt szokott a legkorábban kimerülni a limit. A jogi szolgáltatásnak  külföldön horror ára van! Márpedig, egy külföldi esetnél külföldi jogi képviselőt célszerű megbízni.

És vedd figyelembe, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya és a bankkártya biztosítás is tartalmaz limiteket és az utasbiztosításénál kisebbeket.

Összegzés
Láthatod, hogy az utasbiztosítás nagyságrendekkel fejlettebb szolgáltatásokat nyújt, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártya, vagy a bankkártya.

 

A legjobb érv…

… hogy az utasbiztosítás olyan komplex szolgáltatást nyújt, ami a nyaralás közbeni helyzetekre van szabva. Nem csak balesetre, betegségre, hanem és a poggyászra is fedezetet vállal. Ezen kívül jogsegélyt is adhat.

 

Itt a tenger!

Ha a biztosításról és kárrendezésről sok-sok infót szeretnél, akkor ezen az oldalon tengernyit találsz belőle! De komolyan. Leírva, kazalnyi életből vett példával, segítséggel. Ne hagyd ki!

 

 

 

Comments are closed.