Ha felülvizsgálat alatt van egy kárügy = hamarosan lezárás?

Mikor is van felülvizsgálat?

Szoktál érdeklődni, hogy hogy áll egy kárügy? És, ha azt a választ kapod, hogy felülvizsgálat alatt van, akkor örülsz, vagy sírsz?
Amikor egy kárügy felülvizsgálatra kerül, az több mindent jelenthet.

De, mielőtt válaszolok, tisztázzuk: más a felülvizsgálat rendszere a GÉPJÁRMŰ KÁRoknál és más a VAGYONKÁRoknál. A kérdés, hogy milyen károk lesznek felülvizsgálva?

 

Gépjárműkár

A GÉPJÁRMŰ KÁRnál szinte biztos, hogy minden kár felülvizsgálatra kerül. Legalábbis a legtöbb biztosító így csinálja.

 

Vagyonkár

VAGYONKÁRoknál már színesebb:

  1. Meghalad egy összeg nagyságot. Ettől még nincs probléma, néhány napos késedelmet jelent.
  2. Véletlenszerűen kiválasztásra kerül. Ezeket általában az ügyviteli rendszer szúrja ki, vagyis a számítógép. A lényege ugyanaz, mint az előzőnek.
  3. A biztosító valamiért problémásnak látja az ügyet. Akár a jogalapot, akár az összeget.

Az 1. és 2. Akkor lehet problémás, ha a felülvizsgáló szerint a kárügy nincs megfelelően elvarrva a szakértő részéről. Ilyenkor visszaadja Neki, leírva azt, hogy mi a kifogása. A szakértő pedig ez alapján újból nekifut az ügynek. Ami új kárszámítást, vagy akár iratbekérést is jelenthet.
Ha a biztosító önálló szakértői irodával dolgoztat, akkor az is lehet, hogy az ügy átmegy a szakértői iroda felülvizsgálatán, de a biztosító ügyintézője talál benne hiányosságot. Ekkor is visszakerülhet a szakértőhöz.
Na, azért nem kell megijedni, ezek az ügyek minimális számúak.
Csak Neked pont azok lesznek a fontosak. Mert az a Szerződő, Biztosított fontos Neked. Mert már egyébként is régóta húzódik a kárügy. Mert egyébként sem akarnak annyit fizetni, amennyit szeretnél.

A 3. az már macerás (és ez a gépjármű károkra is vonatkozik bőséggel), mert a biztosító érez valamilyen csalafintaságot, és ezt be is akarja bizonyítani. Ekkor lehet pótszemle, együttes szemle, beépítés ellenőrzés, és a többi. Persze, ha pótszemle, együttes szemle, beépítés ellenőrzés (és a többi) van, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a biztosító bármire gyanakszik.

Szóval, a kérdésre válaszolva, jó esetben az, hogy felülvizsgálaton van egy kárügy, valóban azt jelenti, hogy hamarosan lezárul.
De, nem biztos.

 

 

Comments are closed.