A jármű szemlék típusai

A gépjármű kárrendezésnél többféle szemle típus van

Melyek ezek, és mi a céljuk?

Casco szemle
A casco biztosítás megkötésekor történik. Az a célja, hogy rögzítse az autó állapotát. Nyilvánvalóan a kockázatviselés kezdete előtti károk kizárása a cél.

Kárfelvétel
Kár esetén ez az alap szemle. A célja, hogy a jármű látható károsodásait rögzítse, leírja. Ezen a szemlén nem biztos, hogy minden kár kiderül. Lehetnek olyan sérülések, amik csak a javítás megkezdése után kerülnek elő.

Pótszemle
Azoknak a károknak a bizonyítására, amelyeket a kárfelvétel során nem voltak láthatóak. Azért fontos, mert, ha nem történik meg, akkor a biztosító csak az alap kárfelvételen leírt károkat fizeti ki.

Károkozó szemle
A károkozó (vagy a másik) jármű szemléje. Néha, a jogalap szempontjából szükséges, hogy megnézzük, milyen sérülés van a másik autón. Ennek a szemlének ez a célja.

Együttes szemle
Ha az ütközési mechanizmus nem egyértelmű, akkor szokott ilyen szemlét rendelni a biztosító. A két autót beállítják egymás mellé és végig követik, hogy melyik sérülés hogyan keletkezett. Illetve, hogy melyik sérülés nem az adott baleset következménye.

Helyszín szemle
A baleset helyszínének a megnézése. A célja annak kiderítése, hogy a baleset történhetett-e ott és úgy, ahogyan a kárbejelentés történt. Az esetleges maradványok felkutatása is ide tartozhat.

Ellenőrző szemle
A javítás utáni ellenőrzés a cél. Megjavították-e az autót? Ki lett-e cserélve minden alkatrész, amit kifizetne a biztosító? Gyári, vagy utángyártott alkatrészek kerültek beépítésre? Ilyesmi kérdésekre keresik a választ.

 

 

Comments are closed.