A baleseti kárrendezés iratai

Milyen iratok kellenek egy balesetbiztosítás kárrendezéséhez?

Ha baleset, akkor sérülés. Ha van biztosítás, akkor kártérítés. Ha minden jól megy.
A baleseti kártérítések jelentős többségét iratok alapján rendezi a biztosító. Nézzük, hogy milyen iratokról is beszélünk.

A legmérvadóbb doksi a baleset utáni első orvosi irat. Ez lehet ambuláns lap, de lehet kórházi zárójelentés is.

A további doksikat nézzük meg a klasszikus balesetbiztosítási események tükrében.

Haláleset
Az orvosi iratokból egyértelműen kiderül. Ha felmerül az alkohol fogyasztás és az a jogalapot befolyásolhatja (a meghalt személy volt a vezető: autó, motor, kerékpár, gyalogos, stb.), akkor bekérik a boncolási jegyzőkönyvet.

100%-os rokkantság
A balesetbiztosítási szabályzatok leírják, hogy melyeket tekintenek ilyennek. Ezt általában a kórházi zárójelentések is bizonyítják. Hiszen, aki ilyen sérüléseket szenved, az biztos, hogy megjárta a kórháza(ka)t. Biztos a 28 nap keresőképtelenség és a 7 nap kórházi ápolás is.

Maradandó egészség károsodás
Aa adott a 100%, akkor a kérdés az, hogy ahhoz képest mekkora az a sérülés, ami már soha többé nem gyógyul meg. Itt gyakorlatilag a teljes orvosi dokumentációt be szokták kérni. Az sem ritka, hogy személyes orvosi vizsgálatra rendelik be a sérültet. Itt is biztos a 28 nap keresőképtelenség és a 7 nap kórházi ápolás.

Múlékony egészségkárosodás
Az a csonttörés. A legelső orvosi iratban már benne van: fractura. Ez a csonttörés orvosi neve. A kérdés, hogy a törés egyszerűen gyógyul, vagy szükséges még további kezelés. Esetleg fém merevítés. Ez is bevonzhatja a keresőképtelenséget és a kórházi ápolást is.

Keresőképtelenség
Ezt a táppénzes papírok bizonyítják (Igazolás keresőképtelen állapotról).

Kórházi ápolás
Ez a kórházi zárójelentés(ek)ben található meg. Az általános gyakorlat szerint, ha többször volt kórházban, akkor ezek az idők összeadódnak.

Ha a sérültet mentő szállítja kórházba, akkor kivételes esetben be szokták kérni a Mentési lapot.

 

 

Comments are closed.