A biztosítási fedezet feltöltése

Fedezetfeltöltés – ha kimerül a biztosítási összeg

A biztosítási díj a biztosítási összeg alapján kerül megállapításra. A díj alapértelmezésben egy évre vonatkozik, az más kérdés, hogy lehet részletekben (féléves, negyedéves, havi) fizetni.

Ez azt is jelenti, hogy a biztosítási összeg is egy évre vonatkozik, igazából éves kárlimitként (és káronként) is működik.

De, mi van akkor, ha jelentős kárkifizetés történik, és a biztosítási összeg emiatt kicsi lesz a hátralévő évre?
Ha vagyonbiztosításnál történik egy tűzkár, és a 25 milliós biztosítási összegre történik egy 18,5 milliós kifizetés. Abban a biztosítási évben már csak 6,5 millió Ft fizethető ki. Ha lesz még egy tűzkár, akkor bizony lehet, hogy nem lesz elég.

Vagy, ha a felelősségbiztosítást nézzük, az okozhat problémát, ha egy jelentős kár lenullázza az éves biztosítási összeget. Bár a megállapításukat érdemes az okozható kárhoz belőni, előfordul, hogy egy kár kimeríti. Arról nem beszélve, hogy a díj miatt is szeretnek alacsonyabb biztosítási összeget választani a szerződők.

Tehát, ha kimerül, vagy alacsony lesz a biztosítási összeg a károk miatt, mi a megoldás?
Imádkozzunk, hogy ne legyen több kár?

Nos, erre való a fedezet feltöltés lehetősége. Vagyis, ha lecsökken, esetleg kimerül a biztosítási összeg, akkor a szerződőnek lehetősége van újból feltölteni, újabb díj befizetésével. Ez a fedezet feltöltés.

Inkább a felelősségbiztosításnál használatos, de a vagyonbiztosításnál sincs akadálya.

 

Comments are closed.