Miért van a felülvizsgálat?

Sok Ügyfél, de még a Kollégák is megrémülnek attól, ha megtudják, hogy a kárügyük felülvizsgálat alatt van.
Pedig ez a kárrendezési folyamat szerves része.

A felülvizsgálatokat az alábbiak szerint lehet csoportba sorolni.
Rendes felülvizsgálat:

  • minden kárügy,
  • ha a kárösszeg meghalad egy határ összeget,
  • véletlenszerűen,

Nem rendes felülvizsgálat:

  • a kárügy miatt.

Közbevetőleg mondom, hogy a http://allomanydij.hu/blog/ címen érdekes írásokat olvashatsz a biztosításról és a kárrendezésről.

És most nézzük a részleteket.

Minden kárügy

A legtöbb biztosító minden gépjármű kárügyet felülvizsgál. Tekintet nélkül a nagyságára. Mondanom sem kell, hogy ez hatalmas mennyiségű meló, így igen ember (költség) igényes.

Ha a kárösszeg meghalad egy határ összeget

Az összeg biztosítónként válozik, de nagyságrendileg a 100 és 300 ezer Ft között mozog. Ez azt jelenti, hogy ha a szakértő ennél nagyobb kártérítést számol ki, akkor a kárakta automatikusan felülvizsgálatra kerül. A vagyonkároknál ez működik.

Véletlenszerűen

Az ügyviteli rendszerbe be van építve egy algoritmus, amelyik időről időre véletlenszerűen kiválaszt egy-egy kárügyet (ez naponta több darabot jelent) és ezt muszáj felülvizsgálni. Értelem szerűen ezek a kárügyek határösszeg alattiak. Van amikor néhány ezer forintos üvegszámlát jelöl ki felülvizsgálatra.

A kárügy miatt

Nos, itt érdemes aggódni. A kárügy azért kerül felülvizsgálatra, mert az ügyintéző, vagy a szakértő problémát érzékel. Például nem olyan a kárkép, mint aholyan a kárbejelentésben leírták. Vagy a károsultat jól ismerik a biztosítónál, mert visszatérő vendég. (Persze Őket nem lehet nyilvántartani, de az emberek emlékeznek.)
Ennek a minősített esete, amikor a biztosító nyomozónak is átadja az ügyet. Persze ezt Te (vagy Ügyfeled) hivatalosan sohasem tudod meg, mert ilyenkor is felülvizsgálatról beszélnek.
Szóval, az, hogy a kárügy felülvizsgálat alatt van, alapjáraton semmilyen problémát nem jelent. Legfeljebb néhány nap késedelmet.

Viszont, ha tudod, hogy a kárügyben sumákolás, hintáztatás, megvezetés (érted ugye?) van, akkor tudható, hogy a biztosító sejt valamit.

Comments are closed.