Miért húznak le a biztosítók?

Mit és miért húznak le a biztosítók a kártérítésből?

E-mailben kaptam az alábbi kérdést:

Miért húzza le a tényleges költségeket a biztosító a magas munkadíjakra hivatkozva, amikor mindenki tudja, hogy az ember már annak is örül, ha egy burkoló hajlandó szóba állni vele. Maga az álom amikor valaki hajlandó megcsinálni.
Rendszeresen kapunk olyan panaszokat, hogy lehúzzák a teljes anyagban a költségeket (munkadíj, anyag).
Kérdésem, hogyha tételesen végig megy az ember a lehúzásokon, és mindenhez korrekt magyarázatot ad, és a biztosító ennek ellenére is azt mondja, hogy márpedig nem fizet többet, akkor mit lehet tenni?

A válasz:
A biztosítók a Terc Kft. költségvetés készítő programja alapján dolgoznak. Ez gyakorlatilag egyeduralkodó a magyar piacon. A legtöbb építőipari cég is ezt használja.
Ez a program megmondja azt, hogy egy munkánál miből mennyi anyagra van szükség és, hogy mennyi az időszükséglete.
– Az anyagot be is árazza.
– A munkadíjat pedig a biztosító határozza meg, jelenleg óránként 3-3.500 Ft-os rezsióradíj környékén számolnak. Tehát, az adott időszükségletet megszorozza ezzel az óradíjjal.

Ez adja meg, hogy mennyit fog kifizetni egy kár esetén.
Úgy, hogy az elvégzendő munkát felbontja rész munkákra, vagyis tételekre, és egyenként kiszámolja.

Ez volt a kincstári rész.

 

A másik oldal a biztosító és a szakértő álláspontja.
A biztosítónál vannak előírások, illetve vezetői döntések, hogy mit, meddig lehet kifizetni. A szakértőnek pedig van egy rutinja, ami alapján elszámolja a károkat.
Ezek emberi döntések, amik kihatnak a kár összegére is.

– Az is vita szokott lenni, ha nem a teljes megvásárolt anyag kerül kifizetésre. A szaki nem tud csak egy egész tubus tömítőanyagot venni, de a biztosító csak a tényleges szükségletet fizeti ki. A károsult csak 1,5 m2 csempét tud venni, egy 2 m2-es felületnél 3 m2-t, de a biztosító csak a szükséges kettőt fogja kifizetni.

– A szakik sokszor magasabb óradíjon dolgoznak, mint amit a biztosító elszámol. Ezzel sem nagyon lehet mit kezdeni. Egyébként az iparkamara rezsióradíj ajánlása az építőipari munkákra 3.500 Ft volt 2017-re.

– Ha egy munkát gyorsan kell elvégezni, az midig feláras. A biztosítók viszont sokszor ki is zárják ennek a megtérítését. Ez is lehet oka a különbségnek.

– Vannak olyan kis munkák, ahol a szaki már csak azért is megkéri az árát, mert kicsi. De, eltölt vele egy fél napot, és az ideje elmegy rá.

– És, bizony nem egyszer találkozom én is olyan költségvetéssel, árajánlattal, számlával, ami túl van tolva. Akár anyagban, akár munkadíjban. Vagy, mindkettőben.

Sok esetben ezek miatt az okok miatt van az, hogy a biztosító csak részben fizeti ki a károkat.

Az, hogy a biztosítónál a tételes reklamációra mit válaszolnak, az függ a mennyiségtől, minőségtől. A biztosító és a szakértő hozzáállásától. Ezek az emberi döntések.
És, ha nem hagyja magát, nem tudsz mit tenni. Nyilván egyszer neki kell menni az ügynek egy felülvizsgálati kérelemmel de, ha nem engednek, akkor ennyi volt.

Van olyan biztosító, amelyik a reklamációra enged egy kicsit, van amelyik nem. Ez is vezetői döntés.
Az is lehet, hogy úgy vannak vele, hogy nem engednek, mert akkor legközelebb még magasabb lesz a számla. Ilyen döntés is lehet. És, teljesen érthető egy károsnak.

 

Comments are closed.