Olajozzunk!

A konyhai tüzek egyik legtipikusabb esete, amikor kigyullad a fazékban az olaj, a zsír.
És a legtipikusabb oltási módszer, hogy megpróbálják vízzel oltani.

A lehető legrosszabb megoldás!

Egy liter vízből ugyanis 1600-1800 liter gőz keletkezik.
Képzeld el, hogy a lábasra öntött víz az égő olaj hatására gőzzé változik. Egyenesen kövekezik, hogy a térfogata 1600-1800 szorosára nő! Ezt hívják robbanásszrű térfogatváltozásnak…
És aki a tűzhely mellett áll, biztosan belekerül a hatósugarába…

1. Először is, ki kell kapcsolni a tűzhelyet!

2.A. A legalapvetőbb eloltási módszer, hogy rárakod a fedőt. Ettől jó eséllyel elalszik.

2.B. A másik ajánlott módszer, hogy vizezz be egy konyharuhát és azzal takard le.

Volt egy ügyfelem, aki nemes egyszerűséggel kidobta a lábast az ablakon. Még jó, hogy kertes házban lakott!

A lefedett lábast addig kell lefedve hagyni, amíg teljesen ki nem hűl. Ugyanis, az olaj is és a zsír is képes arra, hogy saját magától meggyulladjon, ha elég meleg. Ezért van az, hogy nem csak gáztűzhelyen, hanem elektromos főzőlapon is meggyullad. Ha elér egy bizonyos hőmérsékletet, nemes egyszerűséggel magától meggyullad. Ezt hívják öngyulladási hőmérsékletnek.

Ha rákattintasz az alábbi hivatkozásra, akkor megnézhetsz egy 34 másodperces, profik által készített filmet.
A film angolul beszél, de ez nem fog zavarni a megértésében. Először bemutatja a nedves konyharuhával történő oltást. Utána azt, hogy mi történik, ha vizet öntesz rá!
És a csattanó a legvégén van.

Itt nézheted meg a filmet.

Elég drámai ugye?

Nos, mi is történik, amikor vizet öntesz az égő olajra, zsírra? Amikor a víz gőzzé változik, viszi magával az olajcseppeket. Az eredmény magáért beszél.

Használd fel Ügyfeleidnél, értékelni fogják, ha tanácsot adsz nekik!

Mindig legyen tele a poharad!

Józsi

 

Comments are closed.